Antenni- ja tietoverkkotyöt

Antenniasennukset

Antenni-TV (DVB-T)

Maanpäällisten lähetysten vastaanotto kiinteistön omilla antenneilla ja yhteisantennijärjestelmällä (DVB-T) eli terrestriaalivastaanotto.

Maanpäällisessä verkossa siirryttiin digiaikaan 31.8.2007. Verkko kattaa lähes koko Suomen (99,9 %).

Suomen vaihtelevat vuodenajat ja sääolosuhteet asettavat antennille omat vaatimuksensa. Hyvälaatuinen antenni ja sen tarkasti tutkittu sijoituspaikka ratkaisevat antennijärjestelmästä saatavan kuvan laadun.

Antenni muuntaa sähkömagneettiset aallot suurtaajuisiksi virroiksi ja kentiksi, jotka muodostavat signaalin. Ammattitaitoinen antenniurakoitsija pystyy mittalaittein selvittämään parhaan antennipaikan, vastaanottosuunnan ja sen, mitä antennilaitteistolta edellytetään.

Lähetysten vastaanottaminen kahdella antennilla eri asemilta

Yleinen tilanne on että VHF-kanavilla ja UHF-kanavilla lähetykset lähetetään eri asemilta. Tästä syystä antennit joudutaan asentamaan eri suuntiin. Lähetysasemien etäisyyseroista ja lähetystehojen eroista johtuen vastaanotettavissa VHF- ja UHF-signaaliessa saattaa olla suuriakin tasoeroja. Antennilta vaadittava vahvistus määritellään erikseen VHF:llä ja UHF:llä. Signaalien tasoerojen ollessa suuria tulee vastaan myös tilanteita,

jossa mastovahvistinta tarvitaan vain toiselle antennille. Joskus tasojen säätö tai häiriöiden poistaminen vaatii tapauskohtaisesti esimerkiksi aluekohtaisilla tasonsäädöillä varustetun mastovahvistimen, vaimentimia, päästö- tai estosuodattimia. Useimmat laadukkaat mastovahvistimet on varustettu aluekohtaisilla tuloilla ja säädöillä. Esimerkiksi, jos muun radioliikenteen tukiasema (esim. MobiiliTV, Virve, GSM, @450 jne) on vastaanottopisteen

välittömässä läheisyydessä, saatetaan joutua asentamaan laajakaistaisen mastovahvistimen sisään menoon estosuodin kyseisen tukiaseman signaalin aiheuttaman häiriön estämiseksi.

Vahvistin

vahvistinJos antennista saatava signaali on alle 45 dBmV, tarvitaan masto- tai antennivahvistin. Antennivastaanotossa signaalia pitää yleensä vahvistaa, jotta kaikille antennirasioille saadaan riittävä signaalitaso (45–74 dBmV). Televisioissa ja digivastaanottimissa itsessään on vahvistin, jolla parannetaan signaalin tasoa tv:n käsittelyprosesseja varten. Usein tarvitaan myös ulkoisia vahvistimia, jotta televisiolle saavutetaan riittävä signaalin vastaanottotaso. Tällainen tilanne on etenkin, kun vastaanotetaan kuvaa kaukana olevalta tv-lähetinasemalta. Kuitenkin, jos järjestelmässä on useita antennirasioita, on jakamisessa tapahtuva vaimennus kompensoitava vahvistimella. Jokainen vahvistin lisää hyötysignaalin parannuksen lisäksi myös kohinaa kokonaissignaaliin.

Kansainvälisten standardien mukaan DVB-T2-vastaanottimien kohinaluvun tulee olla pienempi kuin 6 dB. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että antennilinjalle ennen televisiota tai digisovitinta kytkettyjen vahvistimien kohinaluvun tulisi olla tätä lukua pienempiä, jotta niistä saataisiin paras hyöty irti.

Jos vastaanotossa ensimmäisen vahvistimen (esimerkiksi mastovahvistimen tai aktiiviantenniin integroidun vahvistimen) kohinaluku on huonompi kuin itse televisiossa tai digiboksissa olevan vahvistimen (enintään 6 dB), voi käydä niin, että signaalin laatu vain huononee vaikka mastovahvistimen tai aktiiviantennin vahvistus on suuri (esimerkiksi 20–30 dB). Suositeltava kohinaluku antennipiirin alkupäähän kytkettävälle vahvistimelle on 2–3 dB, jos signaalia tarvitsee vahvistaa paljon eli ollaan kaukana lähetinasemasta. Mastovahvistimen tai aktiiviantennin kohinaluvuksi suositellaan enintään 4–5 dB omaa kohinaa, kun vastaanottopiste on lähellä lähetinasemaa.

hd-vastaanotto-uhf-antenillaHD-vastaanotto UHF-antennilla

Anvia TV:n HD-lähetykset UHF-taajuuksilla alkoivat 2.5.2011. Lähetykset tapahtuvat Digitan valtakunnallisen lähetinverkon kautta.

Anvia lähettää HD-tv-palveluja kanavanipuissa F (valtakunnallinen) ja G (Uudenmaan alueella). F-kanavanipun lähetykset toimivat alkuvaiheessa seuraavilla lähetinalueilla: Espoo, Tampere, Turku, Lahti, Jyväskylä, Eurajoki ja Oulu. Verkkoa laajennetaan myöhemmin itä- ja pohjois-Suomen taajama-alueille kysynnän mukaan.

YLE:n HD -lähetykset UHF-kanavilla

Yle aloitti teräväpiirtolähetykset uudella YLE HD -kanavalla 2.5.2011. YLE on sopinut maanpäällisen verkon jakelusta TDF Entertainment Oy:n (TV Viihde) kanssa. YLE HD näkyy kanavanipussa F. Antenniverkossa kanavan vastaanottamiseen tarvitaan Antenna HD Ready -merkitty vastaanotin sekä ohjelmakortti, jonka voi tilata maksutta TV Viihteen asiakaspalvelusta. Ohjelmakortista ei peritä normaalia kolmen euron korttimaksua, jos sillä halutaan katsoa vain YLE HD:tä. Jos kortilla haluaa katsoa muitakin HD-kanavia, kuten MTV3 HD:tä ja Nelonen HD:tä, se on maksullinen. YLE HD lähettää arkisin TV2:n ja viikonloppuisin TV1:n ohjelmaa.

Lue lisää teräväpiirrosta ja kanava tarjonnasta.

HD-vastaanotto VHF-antennilla

HD-koelähetykset käynnistyivät VHF-taajuuksilla vuoden 2010 lopulla. Verkko-operaattorina toimii DNA Oy. Koelähetysten verkkotoimiluvat (VHF A, -B ja -C) ovat voimassa vuoden 2016 loppuun saakka.

Toimiluvan mukaisen verkon on katettava vuoden 2011 loppuun mennessä 60 prosenttia Manner-Suomen väestöstä. Käytettävä jakelutekniikka on DVB-T2 ja pakkaustekniikka MPEG4.

Koelähetykset eivät vaikuta nykyisten digilähetysten näkyvyyteen tai vastaanottimiin, eikä edellytä kotitalouksilta mitään toimia. Sen sijaan uusien SD- ja HD-lähetysten (DVB-T2/MEG4) katsomiseen tarvitaan tv-vastaanotin tai digisovitin, joka tukee lähetysten teknisiä vaatimuksia (Antenna Ready HD). Lisäksi tarvitaan mahdollisesti olemassa olevan VHF-antennin uudelleensuuntaus tai uuden VHF-antennin asennus.

hd-vastaanotto-vhf-antennilla

Televisio-ohjelmien salaus ja korttilinkitys

antenna-ready-hd ci-plus

Antenniverkon HD-lähetyksiin soveltuva HD-televisio on merkitty tunnuksella "Antenna Ready HD" ja siinä on sisäänrakennettuna DVB-T2-vastaanotin. Salattujen ohjelmien katselu edellyttää ohjelmakortin lisäksi linkittävää CI+-yhteensopivaa kortinlukijaa. Ennen ohjelmakortin käyttöönottoa kortti linkitetään kortinlukijan kanssa. Jos katsotaan salaamattomia HD-lähetyksiä, ei tarvita CI+-kortinlukijaa eikä ohjelmakortin linkitystä.

Antenna Ready HD -television ja kortin linkitys tai HD-television yhteydessä käytettävän Antenna Ready HD -sovittimen ja kortin linkitys. Käytettäessä CI+-kortinlukijaa tai Antenna Ready HD -sovitinta, ohjelmakortti pitää aina linkittää, vaikka sillä katsottaisiin vanhempia SD-maksukanavia. Vanha ohjelmakortti voidaan joutua vaihtamaan uuteen, jos vanha kortti ei tue linkitystä. Ohjelmakortin ja kortinlukijan linkitys tehdään operaattorin asiakaspalvelussa.

HD-lähetykset HD-sovittimella

Jos HD-televisiossa ei ole sisäänrakennettuna DVB-T2-vastaanotinta, tarvitaan erillinen DVB-T2-sovitin (Antenna Ready HD -digisovitin), jossa on sisäänrakennettu kortinlukija.

Ennen ohjelmakortin käyttöönottoa kortti linkitetään HD-sovittimeen. Ohjelmakortti voidaan linkittää useampaan HD-vastaanottimeen samassa taloudessa. Mikäli HD-vastaanotin ei tue linkitystä, voidaan vastaanottimella katsoa vain salattuja SD-ohjelmia, joihinon olemassa tilaus maksu-tv-operaattorilta.

Lue lisää markkinoiden ensimmäisestä tallentavasta HD–digiboksista Wbox HD2:sta

Ota yhteyttä ja tilaa

kysy-lisaa

Yhteystiedot

Palvelemme nopeasti ja luotettavasti, myös iltaisin ja viikonloppuisin!

Soita vaikka heti!

Marko Kallio

puhelin: 040 727 8886
email: mk (at) digiasennus.fi
osoite:
Kalastajantie 13
39200 KYRÖSKOSKI
  sant uusilogo paino nimi

        

                   

 

toimialue-kartta

Ajankohtaista

31.01.2019 -

Antennitelevision jo ennestään runsas sisältötarjonta kasvaa, kun Hevosurheilu ja Maaseudun Tulevaisuus tuovat 2. helmikuuta alkaen Ravilauantain Digitan antenni-tv-verkon kanavalle 26.

Lue lisää...
 
24.10.2018 -

Tv-yhtiöt ovat tänään 24.10.2018 kertoneet, että antenniverkon HD-siirtymän ajankohta siirtyy myöhemmäksi. Uutta päivämäärä ei ole julkistettu. Lue lisää...