Satelliittiasennukset

Satelliitti-TV (DVB-S)

Satelliittilähetysten vastaanotto kiinteistön omalla satellittiantennilla (lautanen) ja yhteisantennijärjestelmällä (DVB-S).

Satelliittien kautta digilähetykset käynnistyivät jo 2000-luvun alkupuolella ja tällä hetkellä on vastaanotettavissa suuri määrä HD-kanavia.

Satelliitti-TV:n näkyvyysalue kattaa n. 99% suomen pinta-alasta. Aluekohtaisesti ilmenee kuitenkin paikkoja joissa satelliittien vastaanotto ei ole mahdollista maaston ,runsaan puuston tai korkeiden rakennusten vuoksi.

Signaalin vastanotossa käytetään paraboliantennia (lautasantenni) joka kerää polttolasin tapaisesti heikon signaalin ja keskittää sen taajuusmuuntimelle. Taajuusmuunnin (LNB, Low-noise block converter) muuntaa nimensä mukaisesti korkeataajuisen signaalin koaksiaalikaapelilla siirrettäväksi, niin sanotuksi välitaajuudeksi. Lisäksi LNB vahvistaa heikon signaalin n. 10 000 kertaiseksi jotta se voidaan siirtää koaksiaalikaapelissa päätelaitteelle (digiboksi).

Jokainen päätelaite kytketään näennäisesti suoraan antennilla sijaitsevaan LNB:seen.

Päätelaitteen tulee olla DVB-S –standardin mukainen. Nykyaikainen satelliittivastaanotin on DVB-S2 –standardin mukainen, ja sen tekniikka mahdollistaa HD-kanavien vastaanoton joista suurin osa välitetään DVB-S2 :nä tehokkaamman siirtokaistan käyttösuhteen takia.

Normaalilaatuisten (SD) ja teräväpiirto (HD) lähetysten katsominen onnistuu samalla DVB-S2 vastaanottimella.

Satelliittien sijainti

Satelliittien sijainti ilmoitetaan pituusasteina nollameridiaanista itään (E) tai länteen (W). Satelliitteja on vastaanotettavissa kymmeniä. Suomessa yleisimmin vastaanotettavia satelliitteja ovat Astra, Eutelsat Hot Bird, Sirius ja Thor. Kompanssisuunta on 140-240° paikkakunnasta ja satelliitista riippuen.

Suunta ja korotuskulma riippuvat maantieteellisestä sijainnista. Koska kansainvälisesti toimivat satelliitit sijaitsevat päiväntasajan yläpuolella, korotuskulma yleisimpiin satelliitteihin Suomesta on pieni (Helsingissä 21-19 astetta, Utsjoella 11-8 astetta). Pohjoismaisten satelliittien (Thor, Sirius) näkyvyysalueet on suunnattu pohjoismaihin eli niiden vastaanotto on yleensä Suomessa otollisinta.

Satelliittiantennin paikan valinta

Satelliittiantennin paikkaa valittaessa on perussääntö, että satelliittiin on oltava näköyhteys satelliittiantennin koko pinta-alalta.

Satelliittiantenni asennetaan joko katolle, seinään tai maahan. Antenni on suunnattava tarkasti lähettävään satelliittiin. Rakennukset, puut tai muut esteet eivät saa olla haittaamassa näköyhteyttä. Myös puiden kasvaminen on syytä ottaa huomioon.

Antennin sijoituspaikkaa valittaessa on otettava huomioon myös riittävän luotettava kiinnitys. Kiinnityksen on oltava sellainen, että suunta pysyy paikallaan 0,5 asteen tarkkuudella.

Satelliittiantennin valinta

Satelliittiantennin valintaan ja kokoon vaikuttavia tekijöitä ovat:

  • satelliittikanavat, jotka antennilla halutaan vastaanottaa
  • satelliitti, josta satelliittikanavat vastaanotetaan
  • rakennuksen maantieteellinen sijainti
  • antennin väri

Satelliittiantennin koko määräytyy sen perusteella, mistä satelliitista vastaanotto tapahtuu. Lisäksi satelliittiantennin kokoon vaikuttaa rakennuksen maantieteellinen sijainti. Etelä- ja Länsi-Suomessa riittää usein pienempi antenni kuin Pohjois- ja Itä-Suomessa. Edellä mainituin perustein satelliittiantennin (lautasen) halkaisijan tulee olla 0,7-1,8 m.

Maksulliset kanavat

Maksullisten eli ns. salattujen kanavien vastaanottoon tarvitaan satelliittivastaanotin, joka osaa purkaa kyseisen lähettäjäyhtiön käyttämän salauskoodauksen, ja maksullinen ohjelmakortti (älykortti). Salauksen purkautuminen vain oikeassa vastaanottimessa (yhdessä) on varmistettu ns. ´linkityksellä´, jota käyttävät Suomessa satelliittipalveluja välittävät ohjelmajakeluyhtiöt (esimerkiksi Canal Digital Finland Oy). Linkitys tarkoittaa että salauksenpurkukortti toimii ainoastaan siinä satelliittivastaanottimessa, johon kortti on valtuutettu. Tämä tapahtuu yleensä ensimmäisessä käyttöönotossa, jolloin satelliitista vastaanotettava salauksenpurkukoodi varmistaa, että kortti on oikeassa hyväksytyssä satelliittivastaanottimessa (tarkistaa sen sarjanumeron).

TOTO-TV

Toto-TV:n vastaanottoon Thor satelliitista (0.8°W) tarvitaan satelliittiantenni, Maxisatin ohjelmakortti ja digitaalinen satelliittiviritin, joka on varustettuna Conax-salauksenpurkujärjestelmällä. Viritin voi olla varustettu kortinlukijapaikalla, johon asetetaan Conax-salauksenpurkumoduli eli CAM (Conditional Access Module) tai vaihtoisesti satelliittivirittimessä on sisäänrakennettu Conax salauksenpurkujärjestelmä. Conax salauksenpurkumodulin ohjelmaversion tulee olla 4.0 tai uudempi.

Lähetysparametrit:

Satelliitti:                   Thor (0.8 astetta länteen)

Taajuus:                    10.841 MHz

Polarisaatio:               Vertical (pysty)

FEC:                          7/8

Symbol rate:               24.500 Msymb/s

Palvelun nimi:             Toto-TV

Satelliittilaitteistoihin liittyvissä kysymyksissä autamme mielellämme.

Vapaat kanavat

Satelliiteista on myös saatavana tuhansia maksuttomia (FTA; Free-to-Air) kanavia. Vapaiden kanavien vastaanotto edellyttää digitaalista satelliittivastaanotinta (DVB-S). Satelliittien kautta lähetetään edelleen myös analogisia lähetyksiä, joiden vastaanotto edellyttää analogista vastaanotinta. Vapaista satelliittikanavista ja niiden sijainnista löytyy tarkempia tietoja satelliittikanavaluetteloista.