MK Digiasennuksen työnkuvaan kuuluu kaikenlaiset television katseluun ja äänentoistoon liittyvät työt pientalojen antennijärjestelmistä viihde-elektroniikkatuotteiden asennus-, käyttöönotto- ja opastuspalveluihin.

TV-kanavien näkyvyysongelmat toistaiseksi vähäisiä

Yle uutisoi verkkosivuillaan lauantaina 25.6.2011, että DNA:n digilähetykset saattavat pimentää muut tv-kanavat. Viestintävirasto on Signaali-asiakaslehdessään 2/2011 tiedottanut kuluttajia siitä, että digi-tv vaatii kunnollisen antennin.

DNA:n antenniverkon teräväpiirtolähetykset ovat paikoin häirinneet muiden kanavien televisiokuvaa eri puolilla Suomea.

Viestintävirasto haluaa täsmentää, että asian johdosta yhteydenottoja on tullut vain muutamia kymmeniä suhteellisen rajatuilta alueilta. Ongelmat johtuvat yleensä vanhoista antennivahvistimista, jotka eivät erottele lähetyksiä UHF- ja VHF-taajuuksilla.

DNA on rakentanut verkkonsa saamiensa lupaehtojen mukaisesti ja on tiedottanut muuttuneista olosuhteista rakentamiensa alueiden paikallislehdissä. Viestintävirasto pitää tärkeänä vastaanotto-olosuhteista tiedottamista kuluttajille. Tätä varten Viestintävirasto on lisännyt tiedottamista kuluttajille ja aloittanut keskustelut verkko-operaattorien kanssa.

Mastojen etäisyyserot ja vahvistimet ongelmallisia

Kuluttajat käyttävät vielä varsin yleisesti antennijärjestelmiä, jotka on rakennettu olettaen kaikkien TV-lähettimien olevan samassa mastossa. Tällaisiin vanhanmallisiin antennijärjestelmiin ovat useat käyttäjät asennuttaneet koko VHF- ja UHF -taajuusalueen (47 - 862 MHz) kattavia vahvistimia.

Tv-lähetykset eivät kilpailun avauduttua tule enää yhdestä mastosta, vaan DNA käyttää HDTV-jakelussa oman verkkonsa matkapuhelinmastoja VHF-taajuusalueella ja Digita omaa lähetysverkostoaan UHF-alueella. Yllä mainitut häiriöt syntyvät paikoin käyttäjän tv-antennivastaanottimen suuresta etäisyyserosta Digitan ja DNA:n mastoihin. Tästä johtuen voi seurata paikallisesti tilanne, jossa DNA:n signaalin voimakkuus on paljon suurempi kuin Digitan. DNA:n ja Digitan signaalien suuren tasoeron takia vahvistin yliohjautuu eli tukkeutuu.

Näitä vahvistimia ei ole tarkoitettu kytkettäväksi suoraan antennin jälkeen, vaikka niistä onkin muodostunut vakioratkaisu tee-se-itse-antenniasennuksiin erityisesti pientaloalueilla. Laajakaistavahvistimia käytetään usein tarpeettomasti paikoissa, joissa signaali olisi muutenkin riittävä. Ongelmien välttämiseksi muutamissa paikoissa saatetaan laajakaistavahvistin joutua vaihtamaan pelkän UHF-alueen vahvistimeksi, jos sitä yleensä tarvitaan. Jos järjestelmässä on erillinen VHF-antenni, sen irrottaminen järjestelmästä poistaa häiriöt.

Niiden kotitalouksien, jotka haluavat vastaanottaa sekä DNAn että Digitan lähetyksiä, kannattaa hankkia erilliset VHF- ja UHF-antennit ja suunnata nämä erikseen DNAn ja Digitan mastoihin. Tarvittaessa antenneille voi hankkia taajuusaluekohtaisesti säädettävissä olevat vahvistimet.

ficora.fi

kysy-lisaa

Yhteystiedot

Palvelemme nopeasti ja luotettavasti, myös iltaisin ja viikonloppuisin!

Soita vaikka heti!

Marko Kallio

puhelin: 040 727 8886
email: mk (at) digiasennus.fi
osoite:
Kalastajantie 13
39200 KYRÖSKOSKI
teleurakointi a netti sant uusilogo paino nimi
 

toimialue-kartta

Ajankohtaista

12.09.2016 -

Antenni-tv-verkon taajuus muuttuu Eurajoen päälähetysasemalla tiistaista torstaihin 13.9. – 15.9. C- ja E-kanavanipun lähetyksissä. Taajuusmuutostyötä tehdään kolmen muutospäivän ajan. Kaikissa tv-lähetyksissä on kolmena päivänä enintään seitsemän tunnin lähetyskatkos. Lähetykset käynnistyvät uusilla taajuuksilla viimeistään torstaina 15. syyskuuta. Lue lisää...

 
07.06.2016 -

Antenni-tv-verkon Hämeenkyrön Kyröskosken täytelähetinasemalla C- ja E-kanavanippujen lähetystaajuudet ovat muuttuneet tänään tiistaina 7. kesäkuuta. C-kanavanipun uusi lähetystaajuus on 658 MHz eli kanava 44 ja E-kanavanipunuusi lähetystaajuus on 674 MHz eli kanava 46. Lue lisää...

 
23.05.2016 -

Antenni-tv-verkon taajuus muuttuu Tampereen Teiskon päälähetysasemalla tiistaista torstaihin 24. – 26. toukokuuta C-, D-, E- ja H-kanavanipun lähetyksissä. Taajuusmuutostyötä tehdään kolmen muutospäivän ajan. Kaikissa tv-lähetyksissä on kolmena päivänä enintään seitsemän tunnin lähetyskatkos. Lähetykset käynnistyvät uusilla taajuuksilla viimeistään torstaina 26. toukokuuta. Lue lisää...